Βασικές πληροφορίες για το Πιστοποιητικό ΔΕΗ

Έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας πολύ συχνά την γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους σε διάφορα θέματα. Τέτοια θέματα είναι και η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ή αλλιώς πιστοποιητικό ΔΕΗ όπως είναι γνωστό το έγγραφο αυτό.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού ΔΕΗ;

Πρόκειται για την αποτύπωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενός σπιτιού ή ενός ακινήτου γενικότερα με ενιαία παροχή ρεύματος. Έχει ισχύ για τους οικιακούς χώρους 14 χρόνια και για τους επαγγελματικούς ποικίλει. Ποικίλει ανάλογα τη χρήση του επαγγελματικού χώρου (βιοτεχνική, βιομηχανική κ.ά.) . Πιο συγκεκριμένα, για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους η διάρκεια ισχύος είναι 7 χρόνια. Για χώρους ψυχαγωγίας η έκδοση του είναι απαραίτητη κάθε χρόνο και για χώρους επαγγελματικής χρήσης με εύφλεκτα υλικά κάθε 2 χρόνια . Βλέπουμε δηλαδή ότι αναλόγως την επικινδυνότητα της εγκατάστασης μειώνεται η διάρκεια της ισχύς του πιστοποιητικού για ευνόητους λόγους. Απαραίτητα στοιχεία της εγκατάστασης είναι η ύπαρξη ηλεκτρολογικού πίνακα και ρελέ διαφυγής . Ακούγεται αυτονόητο για τις νέες οικοδομές αλλά υπάρχουν αρκετές κατασκευές που δεν έχουν ρελέ διαφυγής. Το ρελέ διαφυγής είναι με απλά λόγια η ασφάλεια που σταματάει τη παροχή ρεύματος για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το πιστοποιητικό ΔΕΗ;

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που μπορεί να ελέγξει την εγκατάσταση του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου και θα εκδώσει εν τέλει το πιστοποιητικό ΔΕΗ κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις, αποτυπώνει σε σχέδιο την εγκατάσταση με τους πριζοδιακόπτες και την κατανομή τους στο χώρο και εν τέλει εγκρίνει ή απορρίπτει την καταλληλότητα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του σπιτιού ή του ακινήτου γενικότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *